Kontaktallergi, også kaldt type IV allergi, er en t-celle medieret allergi. Allergien opstår, når små stoffer, såkaldte allergener, trænger gennem huden og fremkalder en allergisk reaktion i huden. Denne reaktion viser sig som eksem i det hudområde, der er i kontakt med allergenet. Akut eksem viser sig ved rødme og hævelse af huden og eventuelt vesikler, mens kronisk eksem er domineret af tørhed, rødme og eventuelt fissurer. Både akut og kronisk eksem er meget kløende. Det hyppigste allergen er nikkel men der findes mange andre allergener, heriblandt krom og kobolt, konserveringsmidler, parfumestoffer, gummikemikalier, farvestoffer, plantestoffer og limstoffer.
Epidemiologi
Forekomsten af kontaktallergi er blevet undersøgt i flere befolkningsundersøgelser i Danmark. I 2006 blev forekomsten af allergi i Danmark undersøgt hos 3.460 danskere, der udfyldte et spørgeskema og gennemførte lappetestning. Denne undersøgelse viste, at ca. 10% af befolkningen har en eller flere kontaktallergier.
Nikkelallergi
Nikkel er et metal og den hyppigste årsag til kontaktallergi. Nikkel findes i blanke metalgenstande såsom smykker, lynlåse, knapper, ure, nøgler, bæltespænder og briller. Nikkel kan desuden også findes i mobiltelefoner og værktøj. Der blev i 1990 indført lovgivning i Danmark om brugen af nikkel, og EU indførte et nikkeldirektiv i 2001, hvilket betyder, at der er grænser for, hvor meget nikkel genstande må frigive. Dette har medført, at der er færre, der udvikler allergi over for nikkel. Undersøgelser har vist, at ca. 10% af kvinder og 1% af mænd har allergi over for nikkel. Den store forskel i forekomsten af allergien skyldes formentlig, at kvinder har mere kontakt med smykker end mænd.